Wat is Coaching?

Wereldorganisatie voor Coaching:
"Coaching is een proces dat gericht is op ontwikkeling, uitdaging, ondersteuning en mensen te laten komen tot het bereiken van hun volle potentieel, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak met vragen en andere technieken" 

Internationale Federatie voor de Coaching:
"Samenwerken met cliënten in een creatief proces dat uitdaagt tot nadenken en dat inspireert om persoonlijke en professioneel potentieel te maximaliseren" 

Goede coaches hebben de vaardigheid om volledig aanwezig te zijn, stellen krachtige vragen en zijn werkelijk nieuwsgierig. 

Team coaching en individuele coaching

In de ontwikkeling van organisaties is er een schatkist aan specifieke en specialistische kennis. Echter ontbreekt bij veel organisaties vaak de juiste kennis en ervaring bij de medewerkers op gebied van juist de ontwikkeling van de organisatie. Hoe kunt u goede sturing geven aan uw projecten? Zonder enorme budgetten voor het inhuren van externe krachten? Zowel team coaching als individuele coaching kan hier mogelijk een oplossing bieden.

Is coaching de oplossing?
Coaching kan helpen bij de ondersteuning van directie, groepen, maar ook individuen op weg naar een gericht doel. De persoon die de coaching krijgt stelt zelf een doel op en de coach verzorgt de begeleiding, stelt de vragen en geeft advies over het bereiken van het doel. De persoon die de coaching krijgt blijft verantwoordelijk voor het uiteindelijke doel.

Wanneer kan een coach ingezet worden?
Een coach kan in elke fase van een project ingezet worden. Hier volgen een aantal punten waar je kunt denken aan het inzetten van een coach:

§    Het begeleiden van het management in het aanpassen van hun leiderschapsstijl.

§    Het begeleiden van teams naar meer zelfsturing en autonomie.

§    Het begeleiden van individuele personen bij blokkades of het verhogen van het effectief

    functioneren.

§    Het uitwerken en ontwikkelen van een visie (bijvoorbeeld op klantgericht ondernemen).

§    Het maken van plannen om de visie in de praktijk te brengen.

§    Het realiseren van de plannen.

§    De implementatie van een software applicatie.

§    Het opzetten van een beheerorganisatie.

Coaching bij het ontwikkelen van uw organisatie
Het ontwikkelen van een visie is het hoofdingrediënt van ondernemen. Het is belangrijk om een duidelijke visie te krijgen op de eigen rol in de markt. Een duidelijke visie helpt bij het maken van keuzes, het ondernemen van actie en richting geven aan deze actie. Dit geeft duidelijkheid intern, maar ook duidelijkheid aan de externe betrokkenen. De visie moet gericht zijn op de unieke identiteit van de organisatie en eigen kracht in relatie tot de eisen en wensen van de klanten. Het van belang om te zoeken naar een juiste balans tussen klant(beleving) en de kwaliteiten van de organisatie.

Als u meer wilt weten over de mogelijkheden om coaching in te kunnen zetten in uw organisatie, neem dan gerust contact op om samen te kijken naar de mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Coaching is geen vastomlijnde dienst, de invulling kan flexibel worden afgestemd op de aard van uw hulpvraag, de personen die gecoacht willen worden en de tijdsspanne van de gewenste ondersteuning.